Warmtepompnieuws

Op de hoogte blijven van warmtepompnieuws en de cursussen?
Schrijf u in voor Warmtepompnieuws via onderstaande knop:


Eneco ontwikkelt grootste warmtepomp van Nederland
09-10-2018
Eneco en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden ontwikkelen een warmtepomp met een vermogen van 25 megawatt. De warmtepomp gaat in 10 procent van de totale warmtevraag van het stadswarmtenet in Utrecht voorzien.

Herrie buitenunits aan banden
04-07-2018
De geluidseisen van de buitenunits van warmtepompen en airco’s worden dit najaar vastgelegd in Bouwbesluit. Minister Ollongren van Wonen wil met de maatregel paal en perk stellen aan mogelijke geluidsoverlast van de buitendelen.

Bodemwarmtepomp dip te boven
29-05-2018
Het gaat goed met warmtepompen met bodemlus. Na een flinke dip in de jaren 2013-2015, is het aantal installaties in de woningbouw in 2016 en 2017 gestegen en ligt nu boven het record uit 2012.

Regels voor bodemgebonden warmtepompen wellicht versoepeld
17-05-2018
Het is de ergernis van de warmtepompsector en de Dutch Heat Pump Association dringt er al langer op aan: de regelgeving legt de installateurs te veel aan de leiband om grootschalige toepassing van bodemgebonden warmtepompen mogelijk te maken. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat laat in een brief aan de Tweede Kamer weten dat de regels zo snel mogelijk worden aangepast.

Onderzoek naar goedkopere, efficiëntere en compactere warmtepomp
16-04-2018
Alle woningen moeten straks de overstap hebben gemaakt van aardgas naar elektrisch verwarmen. Hoewel de warmtepomp een voor de hand liggend alternatief voor gas is, zijn er nog wel een paar obstakels voor grootschalige toepassing. Onder de noemer HP Launch wordt onderzoek gedaan naar hoe kostprijs, efficiency en inpassingsmogelijkheden van de warmtepomp kunnen worden verbeterd.

De hybride warmtepomp is geen sjoemeldiesel (opinie)
12-04-2018
Arie en Martin Kroon namen het vorige week in de Volkskrant op tegen de hybride warmtepomp en daarbij zijn ze behoorlijk uit de bocht gevlogen. Door de warmtepomp met een sjoemeldiesel te vergelijken, slaan ze de plank volledig mis.

Pleidooi voor snelle overstap naar warmtepomp
29-03-2018
De installateurskoepel Uneto-VNI kwam vandaag met een plan om vanaf 2021 CV's te vervangen door warmtepompen of andere duurzame installaties. Om dat te doen, moeten er nog wel verbeteringen aan warmtepompen komen: op dit moment zijn ze voor veel mensen te duur of te groot.

Grootschalige inzet van hybride warmtepomp maakt weg vrij voor versnelde ontkoppeling van aardgas
01-02-2018
Door de hybride warmtepomp grootschalig in te zetten kan de aardgasvraag in bestaande woningen en gebouwen voordelig en snel worden gereduceerd van 15 miljard kuub nu naar mogelijk 1 miljard kuub in 2035.

Even geduld aub… de thermo-akoestische warmtepomp komt eraan
11-01-2018
De thermo-akoestische warmtepomp komt eraan. In 2019 moet de productontwikkeling zo ver gevorderd zijn, dat het toestel op grote schaal in de markt kan worden gezet.

Verkoop warmtepompen verdubbeld
30-11-2017
Vorig jaar zijn in Nederland bijna twee keer zoveel warmtepompen verkocht als in 2015. Afgelopen jaar zijn er ongeveer 15.000 exemplaren verkocht voor de woningbouw. Daarmee komt het totaal aantal warmtepompen die in gebruik zijn op 91.000. Dat blijkt uit data die vakblad Warmtepompen heeft ingezien.

‘Verduurzaming gebouwde omgeving binnen handbereik’
10-11-2017
De verduurzaming van de gebouwde omgeving is binnen handbereik, dat concludeert organisatieadviesbureau Berenschot op basis van een recent onderzoek.

Aan warmtepomp gekoppelde thermostaat maakt bediening eenvoudig
30-10-2017
Het gebruiken van een warmtepomp wordt onder particulieren steeds gebruikelijker. Het is dan fijn wanneer er een thermostaat wordt gebruikt die gekoppeld is aan dit product. Techneco introduceert daarom Anna. Een thermostaat de gekoppeld is aan de Elga hybride warmtepomp.

Omzet warmtepompen voorbij ketels
27-09-2017
Qua omzetwaarde gaat de warmtepomp komend jaar de cv-ketel voorbij. In 2018 zal er naar schatting voor ca. € 250 miljoen aan (hybride) warmtepompen geïnstalleerd worden, tegenover ca. € 220 miljoen aan HR-ketels. Hiermee is de warmtepomp in omzetwaarde conventionele apparatuur definitief voorbij. Dat blijkt uit onderzoek van Warmtepompstrategie, een initiatief van duurzaam adviesbureau Business Development Holland (BDH).

Meelopen met de Warmtepompen Innovatieroute op Vakbeurs Energie 2017 in Den Bosch
21-09-2017
Tijdens Vakbeurs Energie in Den Bosch organiseert het vakblad Warmtepompen op woensdag 11 en donderdag 12 oktober de Warmtepompen Innovatieroute. Door met ons mee te wandelen wordt u in korte tijd geïnformeerd over de nieuwste ontwikkelingen. Deelname is gratis.

Meeste nieuwbouwwoningen krijgen nog steeds aardgasaansluiting
05-07-2017
Steeds meer gemeenten nemen zich voor om nieuwe woonwijken niet op aardgas aan te sluiten en voor stadsverwarming of warmtepompen te kiezen. Desondanks wordt bijna twee derde van alle nieuwe woningen die de komende vier jaar worden opgeleverd voorzien van een gasaansluiting, zo blijkt uit een onderzoeksrapport van Natuur & Milieu.

NEN publiceert wijzigingsblad voor norm Energieprestatie Gebouwen (NEN 7120)
04-07-2017
Sinds 2011 is de NEN 7120-norm een begrip als het om de bepaling van de energieprestatie van gebouwen (EPG) gaat. Na de publicatie van een aantal correctiebladen is afgelopen maand voor het eerst een wijzigingsblad (A1) voor de norm gepubliceerd.

VEH: Maak energieplan bij nieuwbouw zonder gas verplicht
28-06-2017
Amersfoort, 27 juni 2017 - De gasaansluitplicht bij nieuwbouw kan alleen vervallen als gemeenten een energieplan maken waarin op projectniveau de keuze voor een alternatieve warmtebron zorgvuldig is beargumenteerd. Vereniging Eigen Huis bepleit dit vandaag in de Tweede Kamer bij het rondetafelgesprek over het loslaten van de gasaansluitplicht bij nieuwbouw.

Verlaging ISDE-bedragen wekt wrevel
22-06-2017
De aanpassing van de subsidiebedragen van de ISDE regeling, is in het verkeerde keelgat geschoten bij Uneto-VNI. De branchevereniging voor installateurs vreest dat met name de vraag naar hybride warmtepompen terugloopt, nu consumenten tot enkele honderden euro’s minder staatsteun krijgen voor hun duurzame opwekker.

Mogelijk 30% van industriële warmtevraag door Ultra Diepe Geothermie
20-06-2017
30% van de warmte die de industrie nodig heeft, zou in de toekomst door Ultra Diepe Geothermie geleverd kunnen worden. De ministeries van Economische Zaken en Infrastructuur en Milieu, EBN, TNO en 7 consortia van bedrijven hebben vandaag de zogeheten Green Deal Ultra Diepe Geothermie (UDG) ondertekend. Dit is een belangrijke stap om de mogelijkheden voor UDG in Nederland in kaart te brengen en een basis te leggen voor verdere ontwikkeling van deze technologie. De Green Deal wordt ondertekend tijdens de jaarlijkse presentatie van het EBN-rapport ‘Focus on Energy’ in Den Haag.

Arbeiderspaleis met ‘kleintje collectief’
15-06-2017
Geen collectief systeem, maar ook geen individuele cv-ketels. Het is iets er tussenin: een mixvorm van individueel en collectief. Het monumentale wooncomplex Het Schip in Amsterdam kan door ‘kleintje collectief’ straks naadloos overschakelen naar een warmtepomp.

Onderscheidingen voor onderzoek naar warmtepompen uitgereikt
02-06-2017
Drie vooraanstaande wetenschappers en een team van het Amerikaanse Oak Ridge National Laboratory (ORNL) hebben een onderscheiding ontvangen voor hun onderzoek met betrekking tot warmtepomptechnologie. Tijdens de 12e IEA Warmtepompconferentie in Rotterdam kregen professor Eckhard A. Groll, professor Alberto Cavallini, professor Per Lundqvist en ORNL’s Research Equipment Research Group de ‘Ritter von Rittinger Medal’. Dit is een van de hoogste internationale prijzen in de airconditioning-, warmtepomp- en koelwereld.

Warmtepomp bespaart industrie energie en geld
26-05-2017
Warmtepompen zijn een interessante optie voor de industrie. Investeren in deze warmtetechniek zorgt niet alleen voor een forse energiebesparing, het levert op de langere termijn ook geld op, zo blijkt uit door RVO.nl opgetekende bedrijfservaringen.

Overheid en bedrijven sluiten akkoord voor energiebesparing huishoudens
23-05-2017
Het doel van 100 petajoule (PJ) energiebesparing in 2020 uit het Energieakkoord is een stap dichterbij. Het kabinet, energieleveranciers, netbeheerders en bedrijven voor besparingsproducten en -diensten hebben vandaag afspraken gemaakt rond energiebesparingen bij huishoudens en klein-zakelijke verbruikers. Dit convenant staat gelijk aan een besparing van het energieverbruik (elektriciteit en gas) van ongeveer 150.000 huishoudens.

Verslag: 12e IEA Heat Pump Conference 2017 in Rotterdam
19-05-2017
Het belang van warmtepompen voor de afbouw van het gebruik van fossiele brandstoffen was het belangrijkste thema tijdens de 12e IEA Heat Pump Conference 2017 in Rotterdam. Het merendeel van de 180 sprekers ging hierop in. Ze presenteerden projecten en onderzoeken, met in veel gevallen een (bijna) CO2-neutraal resultaat. Dat werd bereikt met warmtepompen, vaak gecombineerd met duurzame energiebronnen.

Warmtepomp voor het grote publiek?
02-05-2017
Vanaf september biedt Nuon grootschalig betaalbare warmtepompen aan. De proef hiervoor is afgelopen maand gestart, in samenwerking met haar partner Feenstra en Nibe.

Proef met hybride warmtepompen in huurwoningen
03-04-2017
Drie lokale installateurs zijn in opdracht van de gemeente Ameland en GasTerra gestart met de installatie van hybride warmtepompen in 32 huurwoningen.

12de international Warmtepompcongres 2017 in Rotterdam
13-03-2017
Onder de titel: ‘Rethink Energy, Act NOW!’ zal van 15 t/m 17 mei 2017 in Rotterdam het 12de IEA Warmtepompcongres plaatsvinden.Drie dagen lang zullen internationale sprekers het word voeren en wordt u bijgepraat over de actuele zaken en ontwikkelingen op warmtepompgebied.

Hybride warmtepomp maakt vliegende start verduurzaming Nederlandse woningen mogelijk
09-03-2017
Het gebruik van de hybride warmtepomp kan een versnelde verduurzaming van woningen realiseren, parallel aan de implementatie van all-electric en warmtenetten.

Warmtepomp loont bij nieuwbouw
15-02-2017
In nieuwbouwwoningen is het gebruik van een warmtepomp, in combinatie met zonnepanelen, altijd voordeliger dan gasverwarming, zo blijkt uit een onderzoek door het ingenieursbureau DWA.

Het groene break-even point van de warmtepomp
16-01-2017
Sla een vakblad open, lees de fora op internet, loop over een bouw- of renovatiebeurs of bezoek een conferentie en het wordt duidelijk dat energieneutraal bouwen het centrale thema van deze tijd is. Om 0 op de meter te bereiken, kunnen talloze energiebesparende maatregelen genomen worden.

Experimenten met innovatieve zwembadverwarming in Parijs
11-01-2017
Wie aan warmtepompen denkt, denkt vooral aan systemen die buitenlucht, ventilatielucht of grondwater als thermische bron gebruiken. De afgelopen jaren wordt echter steeds vaker gekeken naar andere mogelijkheden. Zo kunnen ook oppervlaktewater, industriële restwarmte en verse melk als bron voor een warmtepomp fungeren. In Parijs zijn de afgelopen tijd zwembaden aangesloten op warmtesystemen die respectievelijk door rioolwater en computerservers worden gevoed.

Klimaatconferenties hebben gevolg voor doorontwikkeling warmtepompen
12-12-2016
In november vond in Marokko een nieuwe Klimaatconferentie van de Verenigde Naties (COP22) plaats. Het was de eerste vergadering naar aanleiding van de overeenkomst van Parijs van december 2015, waarbij internationale afspraken werden gemaakt om tot een verdergaande CO2-reductie te komen. Het doel van de bijeenkomst in Marokko was om onderdelen van de Parijs-overeenkomst te specificeren.

Subsidie voor duurzame warmte vernieuwd in 2017
08-12-2016
De Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) startte in 2016 en loopt tot eind dit jaar. Vanaf 2 januari 2017 gaat de ISDE weer open en zijn er nieuwe voorwaarden. De subsidie geldt voor de aanschaf van zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels.

Vrijblijvendheid voor beter energielabel voor kantoren is voorbij
06-12-2016
Vanaf 2023 zijn kantoren in Nederland met een energielabel die slechter is dan C niet meer te vinden. Kantoren met een D t/m G-label mogen dan niet meer gebruikt worden. Minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst) zet eigenaren van kantoren die veel energie gebruiken met de rug tegen de muur. Ze moeten hun panden zuiniger maken.

Meer kennis en kunde nodig voor succesvolle uitrol warmtepompen
29-11-2016
Om de uitrol van warmtepompen tot een succes te maken, is er meer kennis en kunde in de markt nodig. Dat meent althans een ruime meerderheid van de bezoekers van Vakbladwarmtepompen.nl die hebben gestemd in een poll over dit onderwerp. Slechts een kleine minderheid ziet andere factoren als belangrijkste potentiële spelbreker.

Iedere installateur mag een warmtepomp plaatsen
15-11-2016
‘Te weinig loodgieters voor populaire warmtepomp’ meldt BNR Nieuwsradio vandaag. Er zouden volgens de nieuwszender slechts 50 installateurs gecertificeerd zijn om warmtepompen te plaatsen. In de praktijk ligt het echter iets genuanceerder en kan iedere installateur met de juiste partners een warmtepomp plaatsen.

Van het gas af 10: Gasbedrijven in de transitie naar wijken zonder aardgas
25-10-2016
Hoe moeten we onze woningen en andere gebouwen in de toekomst verwarmen? Nu gebruikt bijna iedereen in ons land hiervoor aardgas. Dat zal vooral met het oog op de benodigde verduurzaming van de energievoorziening zeker moeten veranderen, maar over het wat en hoe zijn de meningen verdeeld. Welke dilemma’s spelen daarbij een rol en welke aanpak is de beste?

Nieuw voor warmtepompen: CEN Warmtepomp-keymark certificaat
26-09-2016
Na de invoering van de CEN-regels in maart 2016 hebben meerdere fabrikanten een CEN warmtepomp-keymark op de markt gebracht. Verschillende bedrijven uit Duitsland, Zweden en Tjechië hebben de warmtepompen met deze nieuwe certificering inmiddels geïntroduceerd, meldt Vakblad Warmtepompen.

Vijf keer duurzaam verwarmen
20-09-2016
In 2050 is het gedaan, dan mogen huizen en gebouwen niet meer worden verwarmd door middel van gas. Ons land moet op zoek naar een vervanger. En die zijn zeker al wel voor handen.

Groeiende interesse in warmte uit het riool
08-09-2016
In het buitenland, met name in Zwitserland, wordt riothermie, warmteterugwinning uit rioolwater, al vele jaren met succes toegepast. Nederland heeft lang geaarzeld maar nu lijkt er een kentering te zijn. Steeds meer gemeenten overwegen de toepassing of hebben al pilots lopen.

Nederlanders weten niet dat gasverwarming wordt verboden
16-08-2016
De discussie over gastoevoer naar de woningen komt steeds meer op gang en voor- en tegenstanders hebben hun meningen al laten horen. Wat veel Nederlanders alleen niet weten is dat aan gas naar de woningen vanaf 2050 sowieso een einde komt. Dan mag er geen CO2-uitstoot meer plaatsvinden bij het verwarmen van huizen en gebouwen.

Bouwsector vermindert CO-2 met nieuwe rekenmethode
15-08-2016
De bouwsector kan de CO2-uitstoot van gebouwen verminderen. Binnenkort kunnen bedrijven bij bouwprojecten milieubeslissingen nemen op basis van één score.

Omkasting moet geluid warmtepomp dempen
30-06-2016
Warmtepompen wordt steeds populairder, maar niet alle consumenten vinden het een mooi gezicht zo’n pomp naast het huis. Daarnaast maakt dit apparaat soms veel lawaai. Niet echt bevorderlijk als je graag in de tuin wil zitten of als de warmtepomp dicht bij een raam staat.

Moderne energiebesparing in eeuwenoude werfkelders
21-06-2016
Steeds meer historische Utrechtse werfkelders worden gerenoveerd tot atelier, kantoor, winkel of zelfs woonruimte. De gevels blijven als beschermd stadsgezicht intact, maar binnenin de kelders krijgen de eigenaars alle ruimte voor hun eigen inrichting.

Energieneutraal bouwen begint met goed isoleren
21-06-2016
Alle grote bouwers hebben ‘energieneutrale’ woningen. Welk concept financieel het aantrekkelijkst is, blijft nog de vraag.

Installatieprimeur voor onderwijsgebouw Groningen
15-06-2016
Het toonbeeld van duurzaamheid op de Zernike Campus in Groningen is de Energy Academy Europe. Dit innovatieve onderwijsgebouw mag zich tot de BREEAM-NL Outstanding elite rekenen, met dank aan onder andere de klimaatinstallatie.

‘PowerMatcher’ biedt warmte en elektriciteit afgestemd op vraag
11-06-2016
Tot nu toe nog een groot probleem van duurzaam opgewekte energie: als je het nodig hebt, is het niet altijd beschikbaar. TNO heeft een technologie ontwikkeld om het aanbod beter aan te laten sluiten op de vraag.

Succesvol Warmtepomp congres 7 juni
09-06-2016
Met ruim 110 deelnemers en een programma met inspirerende sprekers kunnen we terugzien op een geslaagd warmtepomp congres.

Hybride warmtepomp voorkomt overbelasting elektriciteitsnet
20-04-2016
Door slim gestuurde hybride warmtepompen is overbelasting in het elektriciteitsnet te vermijden. Dat blijkt uit onderzoek van Berenschot, DNV GL en BDH voor Gasunie en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Rendement WKO over hele linie verbeterd
16-02-2016
Vijf jaar geleden kon zeventig procent van de warmte-koude-opslagsystemen het gewenste rendement niet halen. Inmiddels is het tegengestelde waar voor de meeste WKO-systemen. Dat zegt Theo Bauerhuit van Nathan Projects, een fusiebedrijf van het voormalige Thermo Actief, ThermoPlus en ThermoDynamic.

Warmtepompen op VSK 2016
01-02-2016
Van 2 tot en met 5 februari 2016 vindt in de Jaarbeurs in Utrecht de VSK 2016 plaats en warmtepompen komen daar uitgebreid aan bod!

De warmtepomp: grote winnaar in 2016?
13-01-2016
Een nieuw jaar geeft ruimte voor nieuwe kansen, ook in de bouwsector. Nu al lijkt het erop dat het jaar 2016 een enorme kans biedt voor het grootschalig toepassen van warmtepompen als serieus alternatief voor de standaard gasketel.

Overheid betaalt mee aan thuis duurzame energie opwekken
08-01-2016
70 miljoen euro aan subsidies beschikbaar voor aanschaf zonneboiler, warmtepomp, pelletkachel en biomassaketel.

Criteria voor nieuwe subsidie zonneboilers en warmtepompen onthuld
08-12-2015
Minister Kamp heeft de details van de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) bekendgemaakt. Deze subsidie maakt het in 2016 voor particulieren mogelijk subsidie te krijgen voor zonneboilers en warmtepompen.

Warmtepomp regelt natuurstroom
25-11-2015
Gasunie, Berenschot, BDH en DNV GL onderzoeken hoe hybride warmtepompen het openbare elektriciteitnet zo flexibel kunnen maken, dat ze de variaties in het vermogen aan natuurstroom kunnen opvangen.

Warmtepomp biedt flexibiliteit vooral in herfst en lente
24-11-2015
Warmtepompen kunnen dienen als handige peakshavers van het fluctuerende aanbod van decentrale duurzame energiebronnen als wind en zon. Een praktijktest naar de flexibele inzet van warmtepompen in ruim 250 appartementen in Den Haag wijst uit dat dit vooral in de herfst en de lente goed werkt.

Verscherpende eisen brengen warmtepomp dichterbij
06-11-2015
De EPC norm (Energie Prestatie Coëfficient, een cijfer dat het energieverbruik van een woning uitdrukt, nu gesteld voor nieuwbouw op 0,4) zal op termijn vervangen worden voor een nieuwe, strengere, BENG-norm. Die norm is feitelijk alleen te halen met warmtepompen, bleek op het op 5 november uitgezonden webinar ‘Warmtepompen, Een logische keuze voor energiezuinige woningen’.

Gasunie onderzoekt flexibiliteit hybride warmtepomp
05-10-2015
Huishoudens kunnen met een combinatie van een hr-ketel op aardgas en een elektrische warmtepomp helpen meer ruimte te bieden aan duurzaam opgewekte stroom op het elektriciteitsnet.

Warmtepomp wint aan populariteit
25-09-2015
Het gebruik van een warmtepomp wint aan populariteit. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat steeds meer gebouweigenaren kiezen voor deze duurzame manier van verwarmen en verkoelen. Het systeem is gebruiksvriendelijk, goed voor het milieu en leidt tot een verlaging van de energierekening.

Subsidie voor 20 huishoudens bij aanschaf Hybride Warmtepompen
24-09-2015
De gemeente Rheden heeft besloten de aanschaf van Hybride Warmtepompen te stimuleren met een subsidie van € 500, – per installatie. Dit is één van de initiatieven die past in het plan van de gemeente om in 2040 CO2 neutraal te zijn.

Wkk en warmtepomp versterken geothermie
17-09-2015
Op donderdag 15 oktober wordt in Middenmeer door de Projectgroep Biomassa & WKK de bijeenkomst ‘Geothermie: meer opbrengst dankzij wkk en warmtepomp’ gehouden.

Integrale aanpak voor warmtepomp is meest kansrijk
08-09-2015
De implementatie van warmtepompen in de bestaande bouw in Nederland kan een bijdrage leveren aan zowel de energiebesparings- en duurzame energiedoelstelling van het Energieakkoord. Onderzoekers van de Universiteit Utrecht concluderen dat de implementatie pas echt effect heeft wanneer het integraal wordt aangepakt.

Voorlichting: Demonstratie Energie-Innovatie regeling
28-08-2015
Tot en met 27 oktober kunt u aanvragen indienen voor de regeling Demonstratie energie-innovatie. Deze regeling is bedoeld voor investeringsprojecten die het stadium van een prototype voorbij zijn en voor het eerst in de markt worden toegepast, nét voor (grootschalige) marktintroductie. Bent u geïnteresseerd? Kom donderdag 3 september naar de voorlichtingsbijeenkomst

Forse toename lucht/water warmtepompen in 2014
20-08-2015
De cijfers van het CBS over 2014 laten zien dat het aantal warmtepompen vorig jaar met 20% is gestegen. De toename zit vooral in het segment van lucht/water warmtepompen, in zowel de woningbouw als de utiliteit, en dan voornamelijk in de utiliteit. In totaal zijn er momenteel meer dan 245.000 warmtepompen in Nederland in bedrijf.

Verwarmen met de warmtepomp blijft voordelig
14-08-2015
Ook in de toekomst blijft het een goede idee om een warmtepomp te plaatsen. Het tegendeel werd recent gesuggereerd in de media. De grote schuldige zou de stijgende elektriciteitsprijs zijn. Maar de Vlaamse Confederatie Bouw nuanceert die boodschap. Een warmtepomp blijft een voordelige en milieuvriendelijke investering voor een huishouden. Maar laat ze dan wel installeren door een vakman.

Gasloos wonen gaat steeds beter
15-07-2015
De ervaringen van bewoners in nieuwbouwwijken zonder gasaansluiting stemmen over het algemeen positief. Ook verloopt de bouw van gasloze wijken beter dan tien jaar geleden.

Warmtepompen aantrekkelijk voor de food industrie
13-07-2015
Het bedrijf Reduses uit Nijkerk en Oost NV hebben Wageningen Universiteit gevraagd om te onderzoeken of een nieuw type warmtepomp die door aardgas wordt aangedreven toepasbaar is in de voedingsindustrie, met name bij bedrijven waar er zowel een warmte- als een koudevraag is. De conclusie luidt dat het type pomp zeer goed toepasbaar is en veel energiewinst kan opleveren.

UGent en Caloritum winnen prestigieuze prijs met chemische warmtepomp
06-07-2015
De Universiteit Gent en UGent spin-off Caloritum hebben met hun chemische warmtepomp een prestigieuze prijs weggekaapt, uitgereikt door de Engelse Royal Society of Chemistry.

Hogere belasting op aardgas, lagere belasting op stroom: goed idee?
24-06-2015
De belastingdruk op elektriciteit moet omlaag voor huishoudens, terwijl de staat het verbruik van aardgas juist zwaarder moet belasten, stellen lobbyclubs. Dat zou goed zijn voor de ‘vergroening van het belastingstelsel’.

Stille warmtepomp ECN kan energieverbruik woning halveren
23-06-2015
Met een fluisterstille warmtepomp die woningen per kamer kan ventileren, koelen en verwarmen denken Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) en Teamwork Technology een enorme energiebesparing te kunnen realiseren in de bestaande Nederlandse woningvoorraad. Daarnaast kan gebruik van de warmtepomp 10 tot 15 procent aan bouwkosten besparen als woningen worden gerenoveerd.

Energieneutrale woningen op voormalig fabrieksterrein Ulft
22-06-2015
Op het DRU Industriepark in Ulft realiseert Klaassen Groep in opdracht van wooncorporatie Wonion in 2015 32 volledig elektrische woningen.

Subsidie voor aanschaf Hybride Warmtepompen
19-06-2015
RHEDEN - De gemeente Rheden gaat in een pilotproject de aanschaf van Hybride Warmtepompen stimuleren met een subsidie van 500 euro per installatie.

Nieuwe groep cursisten onderweg naar certificering
01-05-2015
Op 21 en 28 april organiseerde de Warmtepomp Academy wederom de populaire cursus Ontwerpen van Individuele en Kleine Warmtepompsystemen voor Woningen. De cursus werd goed bezocht en daarmee is er weer een nieuwe groep cursisten onderweg naar certificering volgens de BRL 6000-21 deel 1A.

Duitsland is één van de groeimarkten
24-04-2015
In 2012 werden bijna 6.800 chillers in Duitsland verkocht. Dat betekent een stijging van 6 procent, en een aandeel van 15 procent in de Europese markt. In totaal werden 45.630 chillers in Europa verkocht. Daarmee is Duitsland één van de groeimarkten in Europa.

Hernieuwbare energiebron populair in nieuwbouwwoning
23-03-2015
63 procent van de bouwheren die een vergunningsaanvraag indienden na 1 januari 2014, geeft in de startverklaring aan dat hun nieuwbouwwoning zal voorzien zijn van een hernieuwbare energiebron. 35 procent onder hen kiest voor zonnepanelen. ‘Zonneboilers, warmtepompen en zonnepanelen hebben de afgelopen jaren bewezen dat ze rendabel zijn’, stelt minister van Energie Annemie Turtelboom.

EC en de EIB lanceren financiële tool voor energie-efficiëntie
16-02-2015
Op maandag 16 februari lanceerden de Europese Commissie (EC) en de Europese Investeringsbank (EIB) twee financiële instrumenten om investeringen in energie-efficiency te verbeteren, alsook om natuurlijk kapitaal te behouden en om zich aan te passen aan de klimaatwijziging.

Warmtepomp ECO-cute levert warm water voor 350 huishoudens
04-02-2015
Met een hoog rendement levert het warmtepompsysteem ECO-cute warm water voor 350 eenpersoonshuishoudens met twee boilers. Dit systeem presenteerde de specialist Tomic op de conferentie van ATMOSphere Asia ‘Natuurlijke koudemiddelen oplossingen voor Azië’ in Tokio.

Grondgebonden warmtepompen: meeliften op certificaat van leverancier of zelf certificaat halen?
26-01-2015
De doodsteek voor de markt van grondgebonden warmtepompen, of eindelijk de garantie voor een goed werkend wp-systeem? In elk geval is er in de installatiemarkt veel ophef over de verplichte BRL-certificering voor grondgebonden warmtepompsystemen. Sinds 1 oktober mogen deze systemen niet meer zonder certificaat worden ontworpen, geïnstalleerd of onderhouden. Is meeliften op het certificaat van je leverancier een optie? Of geef je daarmee je onafhankelijkheid als installateur op?

Warmtepomp voor Werelderfgoed
14-01-2015
Een opmerkelijke renovatie: een molen van het wereldberoemde molencomplex in Kinderdijk is verduurzaamd met een lucht/water-warmtepompinstallatie.

Innovatieve aanbestedingsstrategie bij nieuwbouwproject de Trip
13-12-2014
Minister Blok heeft maandag 1 december het duurzame fundament gelegd onder nieuwbouwproject ‘de Trip’ aan de Briljantlaan in Utrecht. Dit deed hij door het plaatsen van een warmtewisselaar, onderdeel van de toekomstige installatie voor warmte-koudeopslag (WKO). In combinatie met individuele warmtepompen en zonnepanelen gaat deze innovatieve installatie het project op een duurzame manier van energie voorzien.

Ruim 800 miljoen euro geïnvesteerd via EIA en MIA
04-12-2014
Kantoren, maar ook sportaccommodaties, hotels, wijkcentra, zwembaden, een tandartsenpraktijk en een autobedrijf en zelfs een oude tramremise hebben afgelopen jaar gebruikgemaakt van fikse fiscale kortingen via de EIA en MIA regelingen. In 2013 is in totaal voor meer dan 800 miljoen euro geïnvesteerd in duurzame gebouwen. Bij 55 gebouwen is gebruikgemaakt van de code voor renovatie met minimaal twee energielabelstappen.

Gasmotor drijft warmtepomp aan
12-11-2014
Een goed functionerende WKO-installatie met een monobron van 80 m diep is bij een appartementencomplex De Amazones in ’s-Hertogenbosch gekoppeld aan een gasmotorgedreven warmtepomp (GW) met een capaciteit van 1342 kW.

Brandstofcel met warmtepomp
27-08-2014
Een woning en bedrijfspand in Eerbeek wordt van energie voorzien door een combinatie van warmtepompen en een micro-WKK met brandstofcel.

Stimuleringsregeling energieprestatie huursector (STEP)
14-07-2014
De Stimuleringsregeling energieprestatie huursector (STEP) richt zich op verhuurders van huurwoning(en) in de gereguleerde huursector. Een aanvraag voor subsidie kunt u indienen van 1 juli 2014 tot en met 31 december 2017.

Ongekende efficiëntie van gaswarmtepompen
30-06-2014
Gaswarmtepompen zijn een uitstekende manier om gebouwen te verwarmen of te koelen en ook een technologie die veel te weinig bekendheid geniet.

Gratis digitaal magazine over F-gassenverordening
26-06-2014
Donderdag 5 juni vond het congres ‘F-gassenverordening: van beleid naar praktijk’ plaats. Bekijk nu het gratis digitaal magazine dat naar aanleiding van deze dag is ontwikkeld.

Verbod op schadelijke F-gassen in koelinstallaties
14-04-2014
Per 2025 mogen er geen airco’s, koelinstallaties en warmtepompen meer worden verkocht die de milieuschadelijke F-gassen bevatten.

Verplichte certificering warmtepompen per 1 oktober 2014
11-03-2014
Per 1 oktober 2014 gaat er een certificering gelden voor het installeren van warmtepompen. Dit vloeit voort uit de AmvB Bodemenergie die per 1 juli 2013 van kracht is.

Muziek in hergebruik restwarmte
10-03-2014
Bronswerk Heat Transfer (BHT) en Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) ontwikkelden en bouwden een warmtepomp, die op een wel heel bijzondere manier zorgt voor warmteoverdracht: met geluid.

Woning verwarmen met ijswarmtepomp
07-03-2014
Warmtepompen hebben de laatste jaren hun plek op de markt stevig veroverd. De verwarmingstechnologie is niet alleen bijzonder energie-efficiënt, maar ook nog eens milieuvriendelijk door gebruik te maken van natuurlijke warmtebronnen zoals de omgevingslucht, het grondwater en de grond. Thuis Best woningbouw gaat nu in primeur een nieuwe kijkwoning verwarmen met de nieuwste technologie: de warmtepomp met ijsreservoir.

Brussel kijkt kritisch naar koudemiddel
16-10-2013
APELDOORN - Brussel kijkt naar het koudemiddel in warmtepompen en vraagt zich af of het wel zo goed is voor het milieu. De ambtenaren overwegen of een ander koudemiddel niet beter is.

Terugblik vakbeurs Energie
11-10-2013
Minister Blok van Wonen ziet grote kansen voor bedrijven die met innovatieve oplossingen komen voor energiebesparing.

Warmtepomp Academy ontvangt accreditatie certificaten van KBI
11-10-2013
Op 19 september jl. zijn de accreditatie certificaten uitgereikt aan de organisaties die onlangs door het KBI zijn geaccrediteerd. Dick Tommel, directeur van KBI en van SEI, reikte deze certificaten onder andere uit aan de Warmtepomp Academy. De Leergang Warmtepompen is daarmee een geaccrediteerde leergang.

Maxime Verhagen opent www.duurzameopleiders.nl
24-09-2013
De vakbeurs Energie 2013 in Den Bosch is onder meer van start gegaan met de lancering van de nieuwe site www.duurzameopleiders.nl door Maxime Verhagen, voorzitter Bouwend Nederland. Op de site kan de professional in de bouw terecht voor cursussen op het vlak van energiezuinig bouwen, beheren en renoveren.

NPR 7600 en NPR 7601 voor 'Koelinstallaties' gepubliceerd
12-09-2013
Onlangs zijn NPR 7600: Toepassing van koolwaterstoffen als koudemiddel in koelsystemen en warmtepompen en NPR 7601: Toepassing van koolstofdioxide als koudemiddel in koelinstallaties en warmtepompen gepubliceerd.

Onderhandelingsresultaat Energieakkoord SER, basis voor tien jaar continuïteit
28-08-2013
De duurzame energiesector is tevreden met het resultaat uit de onderhandelingen rond het Energieakkoord binnen de SER. Na maandenlange onderhandelingen is er een gedetailleerd akkoord bereikt dat de basis legt voor een structurele omslag naar de inpassing van veel meer hernieuwbare energie in onze energievoorziening.

Haalbaarheid warmtepompen bepalen met de WarmtepompWijzer
31-07-2013
Warmtepompen zijn een belofte voor energie-efficiency in de industrie. Daarom lanceert De Kleijn Energy Consulting – het brein achter IndustrialHeatPumps.nl – de WarmtepompWijzer.

Europese Warmtepomp Best Practice Guide gepubliceerd
17-07-2013
Den Haag - De Europese Warmtepompvereniging EHPA (European Heat Pump Association) en energie-adviseurs Delta Energy & Environment hebben een ‘Europese Warmtepomp Best Practice Guide’ gepubliceerd. De gids is bedoeld voor alle betrokkenen binnen en buiten de warmtepompindustrie.

Samenwerking opleiders in duurzaamheid
16-07-2013
Op dinsdag 11 juni is een samenwerkingsovereenkomst ondertekend door AcademyNL, DWA en ISSO. Al hun cursussen over energetische verduurzaming van de gebouwde omgeving worden ondergebracht op een gezamenlijke website. Door deze samenwerking beogen de instituten een efficiënte inzet van hun specifieke kennis, mensen en middelen binnen de sector.

De Duurzame Energiesector steunt de hoofdlijnen van een Nationaal Energie Akkoord
12-07-2013
Met het Energie-akkoord op hoofdlijnen worden 15.000 nieuwe directe en indirecte banen geschapen, krijgt de economie een impuls van tientallen miljarden en gaat Nederland een bescheiden rol spelen bij het oplossen van het klimaatprobleem. Na bijna 7 maanden van onderhandelen is een akkoord op hoofdlijnen bereikt tussen de overheid, de milieubeweging, de vakbeweging, VNO-NCW, De Groene Zaak en de Duurzame Energie Koepel als vertegenwoordiger van de "Groene" werkgevers.

Storing in een warmtepompsysteem?
11-07-2013
De woning van morgen is niet meer de woning van vandaag. Want de warmtepompinstallatie heeft haar intrede gedaan. Aan opleidingen over de installatie van warmtepompen geen gebrek. Maar als het systeem is opgeleverd en er is een storing, wat dan? Vanaf november start ROVC, in samenwerking met OTIB en MarktMonitor, de nieuwe cursus Servicemonteur warmtepompsystemen.

Kunnen we het ons veroorloven geen warmtepompen en energieopslag te gebruiken?
10-07-2013
De natuur geeft ons een enorme voorraad thermische energie in de grond, in de lucht, in meren en rivieren en in de oceanen. De vraag is hoe deze natuurlijke en overvloedige energiebronnen aan te boren en te exploiteren. Een manier om deze natuurlijke energie te gebruiken ligt in de combinatie van warmtepompen en warmte-koude opslag (WKO)-energiesystemen.

Registratie warmtepompen
02-07-2013
Bodemenergie is een groeiende vorm van duurzame energie. In de afgelopen jaren zijn al veel bodemenergiesystemen geplaatst. Bij woningen en kleinere bedrijfspanden gaat het meestal om zogeheten gesloten bodemenergiesystemen (ook wel warmtepomp of bodemwarmtewisselaars genoemd).

Hernieuwbare Energie, nadere voorlopige cijfers over 2012 door CBS
27-06-2013
Op 27 juni jl. zijn de nader voorlopige cijfers over hernieuwbare energie 2012 verschenen.

Warmtepomp succesvol toegepast op frietdroger van McCain
11-06-2013
De Kleijn Energy Consulting realiseert projecten die leiden tot een efficiënte en duurzame bedrijfsvoering. Het bedrijf heeft zich onder meer gespecialiseerd in warmtepompen voor industriële toepassingen.

Warmtepomp cursussen RES geaccrediteerd
01-06-2013
Onlangs heeft het KBI de vijf cursussen van de Warmtepomp Academy geaccrediteerd. Deze opleidingen voldoen aan de Europese Richtlijn Hernieuwbare Energie (RES).